FAQ Bokutgivning: Måste man skriva ett följebrev?
JA!
För det första tillhör det god ton att presentera sig. Men framför allt handlar det om för förlagen att få en känsla av personen som skrivit manuset. Det är allmänt känt att man i en jobbansökan skickar både ett personligt brev och ett CV. Precis som arbetsgivare önskar förläggare ett brev som visar att personen bakom manuset har koll förlaget, varför man skickat manuset just till dem.
För ett förlag handlar ett antaget manus om ett flerårigt samarbete med en person som man investerar bortåt 100000 kr i. Så klart att jag då vill veta om personen är rätt för mig. Jag kan förstås inte veta säkert bara genom att läsa ett följebrev men det är ett första steg.
Vad ska man skriva i sitt följebrev?
Ett följebrev får gärna innehålla en manuspitch. Alltså en kortfattad säljande beskrivning av manuset. Du behöver inte skicka med en bild av dig. Hur du ser ut spelar absolut ingen roll för oss på förlaget. Det vi är intresserade av är om du har förmågan att beröra med ord och om är beredd att lägga ned tid för att marknadsföra dig och din bok.
På vår hemsida skriver vi tydligt vad vi önskar i följebrevet till oss. Vi vill att du kortfattat berättar om sig själv, ditt manus och dina förväntningar. Vi vill att du berättar hur du anser att ditt manus knyter an till vårt utgivningsområde. Vi vill också veta din målgrupp för ditt manus och hur du tänker kring marknadsföringen av din bok.
De flesta förlag är tydliga med hur de vill ha manus och vad de vill veta av författaren. Att ge förlagen det de önskar visar att du har koll. Att du bryr dig tillräckligt för att kolla upp respektive förlag. Som förläggare uppskattar jag det. Jag är mer benägen att anta manus av personer som visar den respekten för förlaget än de som inte verkar bry sig.
Och du, glöm inte att lämna dina kontaktuppgifter i följebrevet.
Dela gärna i sociala medier