Medverka i en novellantologi om vardagsbetraktelser
Nu senast på bokmässan i Göteborg lyssnade jag på ett föredrag om HBTQ i litteraturen. Ett föredrag som inspirerade mig massor. Så pass mycket att jag där på plats bestämde mig för att förlagets nästa novellantologi ska ha HBTQ som tema.
Förutom det övergripande temat vardagsbetraktelser ska åtminstone en del av handlingen utspela sig över en fika. Om din huvudperson fikar ensam eller tillsammans med andra har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll var fikastunden äger rum. Det kan lika gärna vara hemma, på ett café eller personalrummet som hos en vän, i skogen eller vid en picknick. Din huvudperson är homosexuell, bisexuell, trans eller queer.
Vi söker inte i första hand berättelser om ”att komma ut”, utan vanliga berättelser om livets berg- och dalbana där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen.
Vem som helst är välkommen att skicka in sitt bidrag, det är bara din huvudperson i berättelsen som är HBTQ. Författaren måste inte vara det. Vare sig du är utgiven författare eller om du hittills endast skrivit för byrålådan är du välkommen att bidra med din berättelse för eventuell medverkan i boken. Såväl självupplevda berättelser som fiktion är välkomna.
FAQ
Finns det en begränsning hur lång novellen får vara?
Egentligen är jag mer intresserad av berättelserna i sig än om författare har lyckats hålla sig inom ett visst antal tecken. Trots detta väljer jag att begränsa texternas längd till att vara max 18000 tecken (inkl blanksteg). Med det sagt så är det förstås väldigt välkommet med kortare berättelser.
Hur kort får novellen vara?
Vi har ingen minimigräns hur kort en novell får vara. Den kortaste novell vi publicerat i en antologi är två boksidor (cirka 3000 tecken inkl blanksteg).
Hur det fungerar med förlagets rättigheter till novellbidrag som skickas in?
Varje författare äger sin text så vi som förlag kommer inte göra något anspråk på att ha ensamrätt på texten.
Får bidraget ha varit publicerat tidigare?
Eftersom varje författare äger sin egen text får även bidrag som har publicerats tidigare lämnas in. Viktigt är att texten inte publicerats på sådant sätt så att någon annan än författaren gör anspråk på att äga texten. Jag föredrar dock texter som inte publicerats tidigare.
Finns det någon kostnad med att vara med?
Nej, det finns inga kostnader för att vara med.
Medverkande författare får en tryckt bok utan kostnad och köper valfritt antal böcker till självkostnadspris.
Får man skicka in mer än en novell?
Vi förutsätter att vi får en novell per person.
Får man skriva under pseudonym/anonymt?
Jag har svårt att se hur det skulle kunna fungera att publiceras i novellantologin under pseudonym/anonymt då alla medverkande presenteras med bild i boken (vilket man i och för sig kan göra mer eller mindre oigenkännligt), författarpresentation (som man i och för sig kan fejka) och anordna en fikarelease (som i och för sig kan ske hemma med speciellt utvalda). Medverkande förväntas också aktivt dela sitt deltagande på sociala medier, efter bästa förmåga delta i marknadsföring samt att hjälpa till med försäljning. Författare som ställer sig utanför detta är en belastning för förlaget. Att producera en bok är inte gratis och som förlag vill vi förstås ha tillbaka den investering som vi gör i respektive bokprojekt. Även en förläggare vill ha mat på bordet var dag och inte behöva ta pengar ur egen ficka för att arbeta. För att en bok ska bli framgångsrik är det därför viktigt att även författare hjälper till med marknadsföring och försäljning av böcker – och inte lägger över det ansvaret helt och hållet på förlaget. Detta är inte specifikt för vårt förlag utan gäller för hela branschen. Alla författare, även på de stora förlagen, måste idag aktivt hjälpa till med marknadsföringen.
Med andra ord är min grundinställning att det inte fungerar att skriva under pseudonym men jag är öppen för att övertygas om motsatsen. Jag är villig att ompröva mitt ställningstagande om jag får serverat tillräckligt bra argument för att marknadsföring och försäljning inte blir lidande.
Hur många noveller kommer att antas?
Vi kan inte på förhand ge ett exakt besked. I tidigare antologier har vi publicerat mellan 21 och 35 noveller.
I vilket format önskas bidragen?
Vi vill ha bidragen i word, odt eller rtf.
Till sist en instruktion hur du gör när du skickar in ditt bidrag till förlaget:
Skriv en kort presentation av dig och ditt skrivande direkt i mejlet tillsammans med dina kontaktuppgifter. Bifoga din novell helt utan namn eller annat som kan spåra vem som skrivit novellen. Kom ihåg att ge din novell en tilltalande titel!
Juryn som läser novellerna i första vändan gör det utan att veta något om författaren. Därför är det viktigt att dokumentet är helt anonymt. I första vändan görs en koll att
1) det finns någon form av fika i berättelsen
2) novellen handlar om vardagsbetraktelser
3) huvudpersonen är homosexuell, bisexuell, trans eller queer
Dessutom görs en allmän bedömning om läsupplevelsen.
Det slutgiltiga beslutet görs av mig som förlagschef. Mitt uppdrag är att se till att de utvalda berättelserna blir så olika som möjligt.
Vänligen skicka din novell till e-post info @ ariton.se senast 4 mars 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen.
Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se
Dela gärna i sociala medier